Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Békés Márton

A kibernetikai emberkép kritikája

2015/5
Orwell látomásos regényének híres jelszavait nem szokás parafrazeálni, ugyanis odavissza olvasható hármas üzenete tökéletesen lefedi a totalitárius rezsimek körmönfont logikáját, amely az élet egészét átfogva hamisítja meg a szavak jelentését és a fogalmakat önkényes akaratának megfelelően változtatgatja. »

Konzervatív kánon

Egedy Gergely könyvéről

2015/3-4
Több mint félezer oldalas magisztrális munka született magyar nyelven az amerikai konzervativizmusról. Egedy Gergely tavaly megjelent könyve az Egyesült Államok konzervatív gondolkodásának és politikai cselekvésének eszmetörténetét ígéri, könyve alcímében John Adamstől egészen Russell Kirkig – ennél azonban jóval többet teljesít. Egy valóban a témával foglalkozó hiánytalan kézikönyv megírása mellett ugyanis kánont is teremtett. Mert túl azon, hogy Egedy Gergely kimerítően összefoglalta közel kétszáz év amerikai konzervatív gondolkodásának legfontosabb állomásait – rendre egy-egy személyiség életművéhez kapcsolva és annak elemzésén keresztül ítélve –, önálló arcképcsarnokot dolgozott ki. »

Szubjektív amerikai feljegyzések*

2014/5-6
Amerika mindenekelőtt ismeretelméleti probléma. A fő kérdés vele kapcsolatban az, hogy megismerhető-e egyáltalán. Egzaktul leírni még bajosabb, talán nem is kell. Amerika ugyanakkor megtapasztalható, s ezzel egy radikálisan szubjektív empíria alkalmazására, vagyis az azonosulás és a tagadás szélsőséges pólusainak eggyé olvasztására hív fel. »

A Lizsében

2014/3
Városantropológusok és urbanisták régi közhelye, hogy minden kert, park, mesterséges liget szerkezete és kialakítása tükrözi a létrehozó társadalom természetképét. Ezen túl pedig saját társadalomfilozófiáját is hordozza. A budapesti Városliget már nevében is jelzi a város és a természet ember által kialakított, kívánatos együttélését. A tavaly kétszázadik évét ünneplő közkert története azt is mutatja, hogy az állam és a társadalom, valamint ennek különböző rétegei más és más módon vették birtokba. »

összesen: 27 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 következő utolsó