Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Békés Márton

A kibernetikai emberkép kritikája

2015/5
Orwell látomásos regényének híres jelszavait nem szokás parafrazeálni, ugyanis odavissza olvasható hármas üzenete tökéletesen lefedi a totalitárius rezsimek körmönfont logikáját, amely az élet egészét átfogva hamisítja meg a szavak jelentését és a fogalmakat önkényes akaratának megfelelően változtatgatja. »

Konzervatív kánon

Egedy Gergely könyvéről

2015/3-4
Több mint félezer oldalas magisztrális munka született magyar nyelven az amerikai konzervativizmusról. Egedy Gergely tavaly megjelent könyve az Egyesült Államok konzervatív gondolkodásának és politikai cselekvésének eszmetörténetét ígéri, könyve alcímében John Adamstől egészen Russell Kirkig – ennél azonban jóval többet teljesít. Egy valóban a témával foglalkozó hiánytalan kézikönyv megírása mellett ugyanis kánont is teremtett. Mert túl azon, hogy Egedy Gergely kimerítően összefoglalta közel kétszáz év amerikai konzervatív gondolkodásának legfontosabb állomásait – rendre egy-egy személyiség életművéhez kapcsolva és annak elemzésén keresztül ítélve –, önálló arcképcsarnokot dolgozott ki. »

Szubjektív amerikai feljegyzések*

2014/5-6
Amerika mindenekelőtt ismeretelméleti probléma. A fő kérdés vele kapcsolatban az, hogy megismerhető-e egyáltalán. Egzaktul leírni még bajosabb, talán nem is kell. Amerika ugyanakkor megtapasztalható, s ezzel egy radikálisan szubjektív empíria alkalmazására, vagyis az azonosulás és a tagadás szélsőséges pólusainak eggyé olvasztására hív fel. »

A Lizsében

2014/3
Városantropológusok és urbanisták régi közhelye, hogy minden kert, park, mesterséges liget szerkezete és kialakítása tükrözi a létrehozó társadalom természetképét. Ezen túl pedig saját társadalomfilozófiáját is hordozza. A budapesti Városliget már nevében is jelzi a város és a természet ember által kialakított, kívánatos együttélését. A tavaly kétszázadik évét ünneplő közkert története azt is mutatja, hogy az állam és a társadalom, valamint ennek különböző rétegei más és más módon vették birtokba. »

A háború váltóláza

A háború borzalmai, sőt még rosszabb!*

2014/4
A konfliktusok radikalizálódása és a háború totalizálódása 1914 óta meghatározza anyagi és szellemi kultúránkat. A modernitás radikális kitörése nem jöhetett volna létre a sebesség technológiai fokozása és a háború átfogó iparosítása nélkül. Nem véletlen, hogy az 1914-től 1918-ig exponenciálisan fokozódó katonai konfliktus egyszerre szélesedett területileg, és lett belőle addig soha nem látott méretű (világ)háború, valamint mélyült el és vált könyörtelen Materialschlachttá. A nagy sebesség azonban hirtelen mozdulatlanságot okozott, és a legmodernebb fegyverek tömeges bevetése végsősoron kőkorszaki eszközök helyi alkalmazását váltotta ki. Amint a frontra önkéntesen jelentkező Apollinaire írta: „a mi szakaszunknak vannak a legszebb lövészárkai […] a végén minden lőrés olyan, mint a középkorban”. Vagyis: a totális mozgósítás, a hadianyagok vasúti szállítása, a messzehordó lövegek és a repülőgépek alkalmazása paradox módon annyira felgyorsította a hadviselést, hogy az egy ponton állóháborúvá változott. A technológia totális mozgósítása katasztrófába torkollott. Ahogyan Hannah Arendt egyszer megjegyezte: „A haladás és a katasztrófa ugyanannak az éremnek a két oldala.” »

Eretnek zarándoklat*

2012/6
Kerouac legendás utazása az amerikai mítosz nyomában maga is mítosszá, mégpedig kifejezetten amerikai mítosszá vált. Amerikát utazás közben ismerni meg igazán, vagy még inkább: legmélyebben. „Könyvem volt – írja –, de inkább az amerikai táj képeskönyvében lapoztam.”2 Alig van nagyobb közhely az utazás és a könyvolvasás összehasonlításánál, bár lassan minden jó hasonlat közhely lesz. Korunk a közhelyek közhelye, az ürességgel való telítődés és a romok továbbporladásának ideje. Közhellyé vált, mégis egyre kevésbé értjük, hogy fizikailag és szellemileg úton lenni vajon miért ugyanannak az emberi vágynak páratlan kifejeződése. Kár volna mindezért csak a virtuális-digitális posztkultúrát felelőssé tenni, noha agresszív térnyerése, a mindennapokat felzabáló s egyben mindent undok képernyők milliárdjaira vetítő viselkedése drámaiabban járult hozzá az anyagi és a lelki sivatag kialakulásához, mint bármi más. Az indusztriális tömegtársadalom, ez a borzalmas és visszataszító szörnyeteg egyik éjjel felfalta a képzeletet, a kalandot, a szerelmet és a mítoszokat – nagy kár értük. Elszakadni, kilépni, szabadnak lenni, függetlenként élni: nincs ennél nagyobb eretnekség a globális konformitás egyetemes unalma közepette. »

Balfasok

Jonah Goldberg politikai botránykönyve magyarul

2012/4
Jello Biafra, a Dead Kennedys nevű, a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján legendássá növekedő San Franciscó-i hardcore-punkegyüttes extravagáns frontembere maradandót alkotott, amikor profetikus ihletésű és ironikus hangvételű dalt írt Kalifornia állam kormányzójáról. A felvétel a Fresh Fruit for Rotting Vegetables című, 1980-ban megjelent első stúdióalbumukra is felkerült, a koncerteken kezdetben a német himnusz első pár dallamával felvezetett szám rövidesen a kultbanda emblematikus szerzeményévé vált. Annál érdekesebb, hogy a már-már cinikusan társadalomkritikus, itt-ott artisztikus jegyeket mutató, félreérthetetlenül baloldali együttes akkor rajzolt egyfajta „liberálfasiszta” disztópiát Jerry Brown demokrata párti kormányzóról, amikor a szcéna a Rock Against Reagan című koncertsorozaton hallgatta például azt a szintén erősen balos Reagan Youtht, amelyik egyenesen hitlerizmussal vádolta a regnáló republikánus elnököt. (A maradandóságra ugyanakkor jellemző, hogy a Reagan Youth az elnöki búcsúbeszéd elhangzása után egy éven belül fel is oszlott.) Még különösebb, hogy az 1975 és 1985 között hivatalban lévő – majd 2011 óta szintén az állam kormányzójaként dolgozó – Jerry Brown elődje a kormányzói székben nem más volt, mint Ronald Reagan. »

összesen: 24 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 következő utolsó