Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Szilvay Gergely

A hagyomány racionális magyarázata: a „melegházasság” ellen

2015/3-4
A családok védelméről szóló, 2011 decemberében elfogadott törvény úgy fogalmaz, hogy a „család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenesági rokoni kapcsolat, vagy a családbafogadó gyámság”. Mindez kiváltotta a hazai jogvédő szervezetek kritikáját, mondván, a nemzetközi „jogfejlődési tendenciákkal” szembemenő szabályozás. »

Politikus akcióban

Az „őrült szerzetes” és értékelvű pragmatizmusa

2014/1
Találós kérdés: erőszakos, elvtelen populistának tartják, aki ide-oda változtatja a véleményét, ugyanakkor ráerőszakolná vallásos nézeteit az emberekre, és nincs választási programja; Oxfordban tanult politikai filozófiát, miniszterelnöki hivatalba lépése előtt pedig egymillió új munkahelyet ígért és előszeretettel kampányolt a lányaival, majd hatalmas győzelmet aratott a választásokon – ki ő? Anélkül, hogy gondosan kiművelt módszertannal közvélemény-kutatást készítenék, az a tippem, hogy Ausztráliáról első blikkre a kenguruk, a sydneyi operaház, a bennszülöttek, az Ayers Rock, a nagy korallzátony – és persze az iskolai fiúviseletet a stadionok színpadára alkalmazó Angus testvérek örökké ugyanazt játszó táncdalegyüttese, az AC/ DC jut eszünkbe. (Az ausztrál rockzenei életet nyomon követők esetleg megemlítenék még a Wolfmothert.) »

IV. Károly restaurációs kísérletei

Kétfelvonásos operett-előadás vagy több annál? (Speidl Zoltán könyvéről)

2013/6
IV. Károly magyar király visszatérési kísérleteiről minden magyar középiskolás tanul. A Habsburgok több évszázados uralma, a dinasztia története, élete jól ismert, alaposan kutatott terület, ahogy Ferenc József és IV. Károly személye is. A korszak: az I. világháború, Károlyi kormányzása, a tanácsköztársaság, a háború utáni kormányok története, Horthy hatalomátvétele és személye – mind jól feltárt témák. Olvashatunk könyveket a korszakról magáról, belpolitikájáról, külpolitikájáról, számos speciális problémájáról, rendelkezésre állnak a monográfiák az időszak meghatározó személyiségeiről. Érdekes, hogy míg a Horthy-kor különféle politikai csoportjairól is jelentek meg önálló művek, beleértve a legitimistákat is, IV. Károly két visszatérési kísérletéről bár egy-két tanulmány rendelkezésre állt, átfogó módon bemutató és elemző kötet eleddig nem készült. Ezt a hiányt hivatott pótolni Speidl Zoltán munkája. »

MÁGIKUS ÚJSÁGÍRÁS

2013/1
Artur Domosławskit mostanában nem nagyon szeretik Lengyelországban. A szerző ugyanis rendhagyó életrajzot írt Ryszard Kapus´cin´skiról, a világhírű lengyel riporterről; a könyv miatt Domosławski még a családdal is összeveszett. A Lengyelországban 2010- ben megjelent, itthon a 2011-es kiadási év ellenére valójában a könyvesboltokba tavaly került kötet eredeti címe Kapus´cin´ski non-fiction. A szerző a kötet elején leszögezi: nem hagiográfiát ír, nem vesz részt egy „boldoggá avatási eljárásban”. »

Szabad piac és katolikus tradicionalizmus: a TFP

2012/6
A szabad piac és a magántulajdon védelméért alapítóját megdicsérte Hayek, ezzel együtt tradicionalista katolikusokat tömörít, és a katolikus egyház legkonzervatívabb ágához tartozik. Ez a brazil alapítású TFP, a Tradition, Family, Property, azaz Hagyomány, Család, Magántulajdon, amely alapítójának hamarosan magyarul is megjelenik főműve, a Forradalom és ellenforradalom. Plinio Corrêa de Oliveira brazil professzor 1960-ban alapította a szervezetet. Oliveira 1908-ban született São Paulóban, a középiskolát a jezsuitáknál végezte el, 1928-ban pedig csatlakozott az akkoriban Brazíliában egyre népszerűbb Mária Kongregációhoz. 1930-ban a város egyetemének jogi karán szerzett diplomát, majd 1933-ban a Liga Eleitoral Católica (Katolikus Választói Szövetség) delegálta az alkotmányozó nemzetgyűlésre, ahol ő volt a legfiatalabb képviselő. Hamarost a gyűlés katolikus frakciójának szóvivője lett. Mandátuma lejárta után a városi egyetem civilizációtörténeti tanszéken tanított, majd az ottani pápai jogú egyetem újkori és jelenkori intézetének lett a tanára. 1935-től 1947-ig az akkoriban virágzó nemzetközi szervezet, az Actio Catholica São Pauló-i érseki tanácsának első elnöke és a Legionário című katolikus hetilap szerkesztője. 1951-től a Catolicismo című folyóirat főmunkatársa. 1995-ös haláláig 18 könyvet írt. »

„Megkeresztelt kapitalizmus”

A Crisis Magazine, az amerikai neokonzervatív katolicizmus újjászülető orgánuma

2011/4
Katolikus, neokonzervatív, közéleti netmagazin - röviden így jellemezhető a 2011 májusában újraindult, Egyesült Államok-beli Crisis Magazine, amelyet eredetileg 1982-ben alapított Ralph McInerny és az ismert amerikai katolikus gondolkodó, Michael Novak (akinek ugyanebben az évben jelent meg A demokratikus kapitalizmus szelleme című, azóta magyarra is lefordított munkája1). »