Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Borbás Barna

A lázadók csendben érkeznek

Békés Márton: Az utolsó felkelés. Századvég, Budapest, 2014, 280 oldal, 2500 forint

2014/3
A globalizációkritika unalmas. A helyes diagnózist hiteltelen véleményvezérek, mizantróp ideológusok, de már nagyvállalatok marketingesei is magukévá tették. A kritika része a mainstreamnek, mindennap szembejön, ismerjük. A borítóján felborult, lezúzott, rozsdásodásnak indult bevásárlókocsit (a fogyasztói társadalom szimbólumát) ábrázoló Az utolsó felékelés telis-tele van erős mondatokkal: „Rontsuk el az iPhone-okat, és vakítsuk meg a térfigyelő kamerákat!”; „A rendszerhiba a remény”; „Az ezzel [a biotechnológiával] szembeni ellenállás csak a legradikálisabb formában képzelhető el”; „A Facebook nem más, mint az ördög játszótere, ahol az egód a mászóka”. Néhol apokalipszisen átesett szellemi világot vázol („Nem szükségesek többé sem tettek, sem gondolatok. A kalandot megölte a középszerűség”), néhol csendes háborúra buzdít („A nonkonformisták zendülésére, Kulturálisan Felszabadított Területekre, az olvasók összeesküvésére, és a gerillaolvasás harci utasítására van szükség!”). Csábító értelmezés tehát, hogy itt a globkrit-könyvespolc újabb darabját láttassuk. »

Nemzeti könyvrecenzió

Gerő András könyvéről

2014/1
A nemzetfogalomról való gondolkodásnak több iskolája is kialakult az utóbbi időben, elég csak Szűcs Jenő vagy Gyurgyák János történeti, vagy a Mi a magyar? című gyűjtemények (1939, 2005) esszéisztikus megközelítéseit említeni. Noha elsőre, címe alapján az iméntiekhez mérhető munkára gondolhatnánk, Gerő András tavaly megjelent Nemzeti történelemkönyve ezeknél kisebb, másmilyen vállalkozás: hat különböző írásban azonosítja a magyar történelem „visszafelé nemzetiesítésének, nacionalizálásának” folyamatait. Az eltérő hangvételű és mélységű fejezetek között helyet kapott például a 2010-ben bevezetett Nemzeti Összetartozás Napjának és a „Trianon-törvények” első bővebb (tehát nem publicisztikai terjedelmű) értékelése is, ám a gondolatmenetek zöme a „nemzet” fogalmunk használatával kapcsolatos kritika. Világos, hogy a könyv címválasztása is fricska a mindent elárasztó „nemzeti” jelzők korában. »

Száz év a boldogulás ösvényein

A kerek évfordulóját ünneplő magyar cserkészet jelene és kilátásai*

2013/2
A kerek évfordulóját ünneplő magyar cserkészet jelene és kilátásai* Késő délután volt. A gyalog megtett kilométerek és a júliusi napfény egymást erősítő hatásaként már nem volt más kívánságunk, mint egy vaddisznónyomoktól mentes, egyenes rét, ahol felhúzható a magunkkal cipelt ponyva és lepihenhetünk mind a tízen. Bakonyjákóra érkezünk. A terep ismerős: nem messze a falutól táboroztunk néhány évvel ezelőtt. A nosztalgia vezeti a túraútvonalat. Nyitva tartó boltot keresünk, kell még valami a vacsorához. »