Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Kovács Tamás

Történelem újragondolva

Máthé Áron: A zuglói nyilasok pere, 1967 – Értelmezési lehetőségek. Századvég, Budapest, 2014, 280 oldal

2014/3
Amikor elolvastam Máthé Áron könyvét az 1967-es úgynevezett „zuglói nyilasperről”, inkább kérdések fogalmazódtak meg bennem, mintsem gondolataim tisztultak volna le a 20. századi magyar történelemmel kapcsolatban. De talán kezdjük az elején! Az elmúlt években számos, a fiatalabb generációhoz tartozó történész könyvek és cikkek sokaságát publikálta a két világháború közötti, illetve a II. világháború alatti szélsőjobboldali-nyilas-hungarista mozgalmakról, pártokról. Csak bízhatunk abban, hogy ezek a friss munkák, az újabb szempontok és források által rajzolt kép nemcsak a szűk szakmai körökben, hanem az oktatás segítségével a magyar társadalom szélesebb rétegeiben is elterjed. »

Történelem újragondolva*

Máthé Áron: A zuglói nyilasok pere, 1967 – Értelmezési lehetőségek. Századvég, Budapest, 2014, 280 oldal

2014/4
Amikor elolvastam Máthé Áron könyvét az 1967-es úgynevezett „zuglói nyilasperről”, inkább kérdések fogalmazódtak meg bennem, mintsem gondolataim tisztultak volna le a 20. századi magyar történelemmel kapcsolatban. De talán kezdjük az elején! Az elmúlt években számos, a fiatalabb generációhoz tartozó történész könyvek és cikkek sokaságát publikálta a két világháború közötti, illetve a II. világháború alatti szélsőjobboldali-nyilas-hungarista mozgalmakról, pártokról. Csak bízhatunk abban, hogy ezek a friss munkák, az újabb szempontok és források által rajzolt kép nemcsak a szűk szakmai körökben, hanem az oktatás segítségével a magyar társadalom szélesebb rétegeiben is elterjed. Ebbe a sorozatba illeszthető be Máthé Áron könyve a zuglói nyilasokról, amely a szerző nemrég megvédett doktori disszertációja alapján készült. Ha átfutjuk a könyv tartalomjegyzékét, rögtön szembetűnik, hogy a szerző nem jogi vagy jogtörténeti szempontból közelíti meg az 1967-es per történetét. Erre magyarázatként szolgálhat, hogy a szerző történész-szociológus, így legalább annyira érdekelte az eljárás helye és szerepe a magyar közgondolkodásban, történeti irodalomban, mint a vádlottak személyes élettörténetei, szociális hátterük. »

VÉGET NEM ÉRŐ TÖRTÉNET?

2013/1
Paksa Rudolf: A magyar szélsőjobboldal története. Jaffa, Budapest, 2012, 268 oldal, 2940 Ft Könnyű és olcsó felütés lenne azzal kezdeni, hogy Paksa Rudolf könyve aktuális témát feszeget. De azt talán rögzíthetjük egyfajta fundamentális gondolatként: mind a történész szakma, mind pedig a történelem iránt érdeklődő laikusok már nagy izgalommal vártak egy, a magyar szélsőjobboldal történetét átfogó kötetet. Ilyen – vagy legalábbis ezt a célt többé-kevésbé maga elé kitűző munka – legutóbb 1966-ban született Lackó Miklós tollából, Nyilasok, nemzetiszocialisták címen. Lackó kötetére kétségtelen rányomta bélyegét a kor, amelyben született. Vitathatatlan azonban az is, hogy az idő előrehaladtával, de különösen a rendszerváltást követően olyan forrásokkal bővült ismeretanyagunk, amelyeket Laczkó még nem vagy csak alig ismerhetett. »