Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Pákozdi Imre

Kiáltvány a Városligetért

2014/3
Ez az írás a magyar polgári kormánnyal, a Városligetért folytatott polgári küzdelem története. Teljesen irracionális és őrült történet, olyasmi, mintha egy gyermekért küzdenénk az anyja ellenében. Ám mindez mégis megtörtént, mi több, történik – sőt: vesztésre áll. Elsősorban ez a vesztő helyzet és a Liget megmentésének célja, nem pedig „a magyar viszonyok” vagy „a Fidesz-kormány bírálatának” szándéka vezérelt, amikor elhatároztam, hogy megírom az alábbiakat. Egyszerűen nem volt más lehetőségem felhívni a figyelmet, hogy végveszélyben van Európa egyik legrégebbi, nagy, belvárosi közparkja. »

Rosszkedvünk tele? Válasz Balázs Zoltánnak

2013/2
A nemzeti liberalizmus (avagy Gyurgyák János és többek szóhasználatában: a liberális nacionalizmus) története ma is fontos történelmi tanulságokkal szolgál. A kérdés ugyanis aktuális: mik a nemzeti függetlenség és a nemzeti boldogulás esélyei egy birodalomban? Amelyhez tartozni létérdekünk – és amelyből kilépni, amíg a birodalom fennáll, de facto lehetetlen. »

A Budai Vár védelmében

2011/5
Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a Budai Vár fejlesztését tárgyaló elképzelések. Zoboki Gábor interjút adott a másokkal együtt kidolgozott koncepcióról a Mozgó Világ 2011. márciusi számában, és a Baross Gábor Társaság is közzétett egy, a Budai Várról is hangsúlyosan szóló nyilatkozatot a város fejlesztéséről. Kidolgozottsága és hozzáférhetősége miatt kiemelkedően fontos a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) koncepcióvázlata: az egyetlen, amelyet alkotói részleteiben is a közvélemény elé tártak. A 2011. február 24-i és április 1-jei, az építészszakmának szánt nyilvános ismertetések, valamint a 2011. május 5-én, az Építészfórumon közzétett anyag valóban elegendő támpontot adnak az elképzelés megvitatására. A koncepciókat figyelmesen végigolvasva, azokban két fontos szándék körvonalazódik: az egyik a Palotanegyed lehetséges legnagyobb fokú közelítése az épületegyüttes építészeti fénykorát jelentő Hauszmann Alajos-i állapothoz. Ennek a szándéknak a nevében és részeként építenék vissza a Szent György tér reprezentatív épületeit, és tennék ezeket, valamint majdnem az egész Palotanegyedet állami csúcsintézmények székhelyévé. »

Föld alá kényszerítve

Néhány gondolat a Szépművészeti Múzeum bővítésének meghiúsulása kapcsán

2011/3
A Szépművészeti Múzeum bővítésének frissen lezárult kísérlete sokáig emlékezetes epizód marad a magyar középület-építészet történetében. Miért? »