Keresés

Támogatóink

Nemzeti Kultúrális Alap

Partnereink

Jobbklikk
Konzervatórium
mandiner
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Rajcsányi Gellért

Küzdelem a világ varázstalanítása ellen

Királyok örök útján: Jordánia

2014/3
És az életért, az élettérért, egy talpalatnyi termékeny földért, egy korty tiszta vízért folytatott küzdelemnek azóta sincs vége a Jordán partjain, a folyócskán innen és túl. A Királyok útja az emberi civilizáció egyik legősibb útvonala: népek és vallások, hadseregek és kereskedők, uralkodók és menekültek vándorlásainak szemtanúja évezredek óta. Ez az út ma is az újkori Jordánia egyik fő tengelye. Észak–déli irányban, hágóknak fel, völgyeknek le, ősrégi emlékek és túlnépesedő arab városok mentén kanyarog végig az országon, a Jordán völgyétől keletre és a kietlen sivatagtól nyugatra eső hegyvonulaton. A Királyok útja nem csak egy kézzel fogható, lábbal taposható út. Maga Jordánia is egy keskeny, kanyargós és veszélyes királyi út szimbóluma, hogyan próbálnak az alig magyarországnyi területű, hat és félmilliós királyság uralkodói a Közel-Kelet legforróbb pontján, feszítő belső ellentétek és még feszítőbb külső konfliktusok között egyensúlyozni, s eközben békét és prosperitást biztosítani a népüknek. Feljegyzések Jordániából, egy ősöreg, de mégis fiatal országból. »

Anglia - egy eltűnő ideál nyomában

Útirajz egy dél-angliai utazásról, Kenttől Cornwallig

2013/5
Ez nem a bábeli Kelet-London Angliája, ahol az égett szagú utcákon botokkal felszerelt török boltosok védik saját portékáikat a multikulturális fosztogató hordáktól. Ez nem az ipari forradalmak, világháborús bombázások és háború utáni városépítészeti tévutak formálta, sivár nagyvárosok Angliája, ahol a kölykök elektronikus zenéket hegesztenek a pincékben, amíg a munkanélküli apu focinézés után hazatántorog a pubból. Ez nem a nemzetközi jet set Angliája, ahol City-beli felhőkarcolókban ülő pénzügyi befektetőktől függnek a kreatív menedzserek, akiktől a Soho-beli kortárs művészek függnek, akik eladnák magukat a divathullámoktól függő, London – New York-tengelyen élő nemzetközi sztároknak. »

Faludy György: Pokolbéli víg napjaim

Egy hazafias világpolgár vallomásai

2011/1

A retró negatívja

Elmosódó közelmúlt: Kéri Gáspár képeiről

2011/2
A 20. század a negatív utópiák és a náluk is keményebb valóság évszázada volt. A művészetben a mai napig erős áramlat a disztópiák világa, amely szembesít minket a különböző ideológiák csapdáival, a diktatúrák előérzetével vagy épp örökségével. A diktatórikus múlttal és az arról szőtt álomképekkel való szembenézés szándéka érhető tetten Kéri Gáspár fotóin is. »